Qué “amaga” el vestit de valenciana?

Se’n recorden quan ens feiem la plantilla per a escriure en un full les redaccions d’escola i que no ens ixqueren les línies tortes?

Punt de partida.

Punt de partida.

M’ha vingut al cap eixe record prehistòric només entrar a l’exposició de Margarita Vercher la magnífica sala mosaïc de l’edifici de Renfe de València. Cancans, saies, camises, que marquen línies invisibles. Pilars sobre els quals es sosté la indumentària de valenciana. Traçats nets per enmarcar peces úniques que, com en les narracions escolars, s’escriuen damunt. Tot i que en este cas la llapicera es substituix pels brocats, damascos i ornaments més el.laborats.

Mostra cronològica.

Mostra cronològica.

Saies i cancans

M’encanten les saies com a concepte estètic: blanques, lleugeres, sublimes. I m’encisen els cancans, com a concepte tecnològic: com a maquinària perfectament estudiada per a la cadència del maluc al caminar, per al lluiment de quatre metres de tel.la sobre la cintura.

A la mostra del 20 aniversari de la firma d’Algemesí, s’aprecia perfectament allò tan reivindicat de l’I+D, sembla atrevit quan parlem de saies, sinaigües i devantals, però l’exposició és com un catàleg darwinià. L’evolució de les espècies: des de la saia ‘Marieta’ i el seu cancan rígid al bany de tul i de fragilitat de la saia ‘Alícia’. D’un a l’altre, pocs metres d’exposició però dos dècades de trajectòria.

Model "Marieta".

Model “Marieta”.

Model Alícia.

Model Alícia.

Innovació per a que res canvie

Pel camí Margarita va patentar un sistema per a que sostindre la saia al cos d’una manera natural i còmoda. No és l’única. Altres dissenyadores, pensant en la comoditat de les usuàries,  han patentat altres fórmules innovadores per a que res canvie. Beneïda contradicció.

Alícia i Javi, la segona generació de Margarita Vercher, m’expliquen que la roba interior s’ha d’adaptar al gust de cada cos, de cada manera d’entendre la indumentària valenciana i que ells són com el planter, eixe full amb ratlletes que aconseguix, sense que es note, que tota la redacció tinga sentit i es desenrrotlle amb traç ferm i lletra clara. Un interlineat de mussolina, batista, fil i boixet de cotó.

Alícia i Javi, la segona generació.

Alícia i Javi, la segona generació.

Felicitats Margarita Vercher. Felicitats Javi i Alícia.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s